Автор   Стаття 
Статті Бриколаж  —  Голос нації  —  Олександра Немчинова: Донбас - це теж Україна
Олексій Мацука, політолог (Донецьк)
Дата публікації 21 листопада 2003 р.
Олександра Немчинова: Донбас - це теж Україна

О. М.: Скажіть, будь-ласка, остання акція з роздаванням листівок до дня 7-го листопада, її було проведено з метою спровокувати сутичку з боку „лівоналаштованих”, оскільки текст листівки був досить агресивним?

О. Н: Зараз для молоді дуже важливо самовизначитися, а без агресії неможливе ефективне протистояння проти зухвалих гнобителів нації. Листівка нагадувала про події, до яких неможливо відноситись спокійно, такі як: голодомор, русифікація, геноцид в контексті історичного розвитку. Акція була призначена до кожного, хто міг цим зацікавитись. Члени Спілки з задоволенням вступали в дискусії, відповідали на запитання стосовно нашої Спілки та нашого відношення до комунізму та усього, що з ним пов’язано. Бо зараз комунізм вже не відповідає цивілізаційним вимогам сучасності. Призначення листівки було – позбавити народ, зокрема молодь, від політичної пасивності.

О. М.: Вас досить часто звинувачують у націоналізмі, якому не властива толерантність?

О. Н: Чистий націоналізм завжди був націлений спочатку проти власного бидла, позбавленого національних чеснот, а вже вдругорядь - супроти чужих. Спілка правої молоді Донбасу завжди позиціонувала себе як осередок чистої духовності, але коли справа стосується свободи та визначення себе як нації, без боротьби обійтися неможливо. Ми не вважаємо, що Україна тільки для українців, але не приймаємо таке положення, яке втілює в життя сучасна влада, начебто Україна не для українців, і прогинатися під державу, що нав’язує свої цінності національним меншинам, ми не будемо. Українцям треба одержати права, необхідні для повноцінного самодостатнього життя в цій країні.

О. М.: Якою була діяльність СПМД за останні місяці?

О. Н.: СПМ проводить завжди масові акції, орієнтовані на історичні та культурні цінності. На приклад, ми разом із Фондом підтримки україномовних виконавців Донеччини організували спільний збір підписів на підтримку україномовних виконавців регіону.

Сьогодні ми результати збору підписів відправили до Комітету Ради з питань культури та духовності.

Як виявилося, на Донеччині більшість все ж таки готова підтримати україномовних виконавців, не дивлячись на скептицизм влади стосовно приналежності Донбасу до україномовного регіону. В Донбасі немає питання мови, нема питання української приналежності.

О. М.: Яка кількість людей в СПМ?

О. Н.: Ми, як організатори флеш-мобу! Хто хоче, той і приходить на наші акції. В середньому постійних активістів біля 20.

П.С.

Олександра Немчинова – голова Спілки правої молоді Донбасу, незареєстрованої організації праворадикального типу.

СПМ створено у червні 2002 року. За рік було проведено більше 15 соціальних акцій, участь у концертах та інше.

Догори

Перейти до статей теми: