Автор   Стаття 
Статті Бриколаж  —  Новітня екологія  —  Платформа Глибокої Екології
Арне Наесс, Джордж Сешенз
Дата публікації 30 вересня 2004 р.
Платформа Глибокої Екології

Боротьба за національне визволення і соціальне розкріпачення народу ліквідовує відчуження як між людиною і суспільством, так і між суспільством і Природою. Визволення — є відторгнення усього репресивного, колоніального, штучного, це смерть імітації, це становлення народу самим собою, повернення одночасно до Культури і до Природи.

Захист природної різноманітності народів і культур не можу бути послідовним без захисту різноманітності самої природи.

Одним з головних напрямків сучасної природозахисної думки є Глибока Екологія (Deep Ecology), ідейну Платформу якої Вам представляє Мережева Лабораторія „Bricolage”

1.Благоустрій та процвітання людського і нелюдського (nonhuman) життя на землі є цінністю у собі. Цінність нелюдського життя не залежить від корисності, яку воно може мати для цілей і проектів людей.

2.Багатство та різноманітність форм життя сприяють реалізації цієї цінності і залишаються цінністю самі по собі.

3.Люди не мають права зменшувати це багатство і різноманітність, за виключенням задоволення своїх життєвих потреб.

4.Сьогодні втручання людини у нелюдський світ є надмірним і ситуація швидко погіршується

5.Процвітання людського життя і різноманітних культур сумісне з суттєвим скороченням людського населення. Таке зменшення також необхідне для процвітання нелюдського життя.

6.Відповідно, для глибоких змін сучасного становища, необхідно змінити політику. Політичні зміни впливають на основні економічні і технологічні структури. У результаті стан справ буде глибоко відрізнятися від теперішнього

7.Ідеологічні зміни головним чином полягають у визначенні якості життя (життя у ситуації властивої цінності (inherent worth)), замість наголошення на важливості все більшого зростання життєвого рівня. Буде усвідомлена глибока відмінність між життям, заснованим на накопиченні матеріальних благ і якісним життям.

8.Усі, хто погоджується з пропонованим принципами, зобов‘язані намагатися безпосередньо або опосередковано здійснювати необхідні зміни.

Arne Naess, Georges Sessions. Deep Ecology Platform. (april 1984)

за матеріялами: www.deepecology.org

переклад Андрій Холявка, „Бриколяж — Львів”.

Догори

Перейти до статей теми: