Автор   Стаття 
Статті Бриколаж  —  Класовий дискурс  —  Бонавентура Дурруці
Х’юг Томас
Дата публікації 20 жовтня 2004 р.
Бонавентура Дурруці

Ця людина, котра стала міфічною постаттю в середовищі іспанського анархізму, народилася в Лейні (Центральна Іспанія) в сім’ї залізничного працівника, соціаліста. В 14 років він сам починає працювати на залізниці, а 17-ліття відзнає у своєму першому вигнанні (у Франції), невдовзі після загального страйку. Він не повертається до Іспанії аж до 1920.

Тоді, в Барселоні, разом з братами Аскасо, тов. Олівером та іншими анархістами вони засновують організацію під назвою „Los Solidarios” (чоловіча солідарність) і близьку (ідеологічно) до „Іберійської анархістської федерації”. Група прославилася невдалим замахом на тогочасного іспанського кроля Альфонсо XII; нападом на Банк Іспанії і вбивством кардинала Совдевілло. Виходячи із вищенаведених причин Дурруці був змушений втікати до Аргентини, де він продовжував створювати анархістські синдикати і скоро знову починає переслідуватися.

Після повернення до Республіки Дуруцці потрапляє до в’язниці. В 1932 його депортують до Бати, мотивуючи нелегітимними діями в Альто Лобрегаті. Його арештовують в 1933 і після революції 1934-го. Перемога на виборах Frente Popular звільняє його від перебування у в’язниці Ель Пуерто де Санта Марга.

У липні 1936 року він був одним із лідерів CNT, котра опиралася реакційним виступам у Барселоні. Зразу після завершення операції Дуруцці формує загони міліції з наступною метою забрати у націоналістів Сарагоссу. Під час перебування на арагонських землях Дуруцці розповсюджує ідеї лібертарного комунізму, суть котрих полягала у розбудові сільськогосподарських колективів-комун.

В листопаді1936 року, переконаний Олівером Гарча та Федеріко Монстені Дуруцці, на чолі трьохтисячного загону вирушає на Мадрид. Його завдання полягає у тому, щоб зайняти Університетське містечко, хоча насправді він усвідомлює примарність подібної постановки питання. Націоналісти утримують позиції до 19 листопада включно, в той час як сам Дуруцці отримує смертельне поранення, обставини котрого так і залишилися нез’ясованими. Під час його поховання присутні більше двохсот тисяч чоловік. Все його майно (на момент смерті) складається з кількох одежин, двох пістолетів, сонячних окулярів і пари біноклів.

Його популярність поза сумнівом, а спосіб життя і обставини смерті стали міфом, дійшовшим до нас через роки.

за матеріялами: Hugh Thomas’ „La Guerra Civil Espaсola”, tome II, page 165. Ediciones Urbiуn, 1979)

переклад тов. Мазепа, „Бриколяж-Київ”

Догори

Перейти до статей теми: