Bricolage NL  
 

Іван Майстренко. Біографія (1899-1984)

Автор невідомий

У Мюнхені на 85 році життя помер Іван Майстренко, український соціяліст і революціонер, великий прихильник Діялогу .

Майстренко чи не «останній могікан». На початку революції 1917 р., як виходець з полтавського села, він належав до найчисленнішої тоді селянської Української партії соціялістів-революціонерів (УПСР). Під впливом революційних подій УПСР лівіла, і більшість членів перейшла від народництва до соціялізму, створивши на 4-му з’їзді УПСР в травні 1918 р. «Боротьбістську» течію УПСР, яка в 1919 р. переіменувалася на Українську комуністичну партію (боротьбістів) — УКП(б). Майстренко був місцевим провідником полтавської організації «Боротьбістів» і в 1919 р. брав участь у військових загонах цієї партії. З уваги на чималий вплив, який мали боротьбісти серед селянства, Ленін пішов на компроміс, обіцяючи «незалежність» України, в наслідок чого УКП(б) самоліквідувалася і влилася до КП(б)У (березень 1920 р.). Після трьох місяців, однак, з огляду на великодержавно-російську політику більшовиків в Україні, Майстренко вийшов з КП(б)У разом з верхівкою Кобеляцької повітової організації (на Полтавщині) і перейшов до самостійницької Української комуністичної партії (УКП). Він був членом Центрального комітету партії. Невдовзі після вступу до УКП, Майстренко переїхав на Донбас, щоб організувати клітини УКП між робітниками.

Після повернення з Донбасу, Майстренко закінчив вищу освіту в Харкові. Під тиском ҐПУ і Комінтерну, УКП змушена була в 1925 р. самоліквідуватися і влитися в КП(б)У. Таким чином Майстренко удруге став членом КП(б)У, де перебував до 1935 р., беручи активну участь в українізації газет в Одесі й Харкові. В 1931-6 рр. викладав у Харківському інституті журналістики. В 1930-их роках, коли була ліквідована українізація, всі виходці з партії боротьбістів, укапістів, усі більшовики-українізатори були винищені. Потрапив і Майстренко до сибірського Ґулагу від 1936 до 1940 рр.

Під час війни, Майстренко був адміністратором Капелі бандуристів, яку німці вивезли з України до Німеччини, щоб «розважати» українців, які працювали на каторжних роботах у шахтах і на фабриках. Був він теж у контактах з українським підпіллям, яке ставило опір фашистам.

Після війни Майстренко опинився в Мюнхені, де продовжував політичну діяльність як один з провідників лівої течії Української революційно-демократичної партії (УРДП) і редактор її знаменитої газети Вперед .

Майстренко — автор безліч статтей на політичні, економічні, соціяльні й теоретичні теми, в тому числі двох статтей, які появилися в Діялозі  — ч. З і ч. 9 (остання під псевдонімом «Авгур»). Його найголовніші праці, це: Bоrоtbіsm: A Chapter іn the Ніstогу оf Uкгаіnіаn Соmmunism, Історія Комуністичної партії України, Национальная политика КПСС, Кризові процеси в совєтській економіці, і ВоІshevist Воnараrtism. Майстренко був довголітнім ректором І професором Українського технічно-господарського інституту (Мюнхен) і редактором наукового Бюлетеню цього ж інституту.

Завдяки його друкованим працям, низка українців молодшого покоління віднайшла традиції українського соціялізму. На відміну від величезної більшости репресованих українських (і неукраїнських) соціялістів, Майстренко не вважав себе жертвою соціялізму, а навпаки, сталінський режим уважав зрадником соціялізму й організатором нового експлуататорського устрою та нового національного поневолення неросійських народів. У своїх теоретичних статтях, Майстренко намагався доказати, що в СРСР існує «державний капіталізм».

Майстренко до кінця своїх днів залишився лівою, сучасною людиною, непокірним борцем за національне і соціяльне визволення українського народу. Хоч еміграційна преса в своїх посмертних згадках про Майстренка зробила з нього простого міщанського науковця, промовчуючи його політичну діяльність в Україні, для нас, можна сказати, Іван Майстренко був і залишиться в пам’яті справжнім другом І товаришем у найкращому розумінні цього слова.

«Діялог», ч. 10, 1984, С. 10-12.

Адреса редакції та адміністрації:

DIYALOH

P.O. Box 402, Station P,
Toronto, Ontario Canada M6S 2S9
надіслано: Олег Верник, «Українська Лівиця», www.livitsa.info

Залишити коментар