Автор   Стаття 
Статті Бриколаж  —  Голос нації  —  Латиноамериканські скінхеди. Історія і банди
Себастіян, редактор Orgullo Skinhead zine
Дата публікації 26 липня 2003 р.
Латиноамериканські скінхеди. Історія і банди

Перші скіни з’явилися в Сан-Паоло (Бразилія) в 1981 році. «Carecas Do Suburbio», їх називали, а можливо то була самоназва. Більшість з них вийшла з панк-руху, досхочу намилувавшися тамтешніми принадами у вигляді наркоманів, педерастів, комуністів і іншого скама, цього, поза сумнівом, не менш скамівського руху.

Через кілька років вони формують «Carecas do ABC». Рух набирає обертів і починає розповсюджуватися на інші міста Бразилії, як то Ріо-де-Жанейро, Парана, Порто-Алегре, Бразіліа тощо. В 1985 році в Бразилії проходить масований гіг за участю виконавців Ой!, панка і хардкора, вінцем котрого залишається кілька смертей, поранені і біля 120 затриманих. Пізніше цю подію охрестили як «Чорний грудень». Репутація бритоголових, здатних до насилля стає швидко відомою, передусім завдяки сутичкам з підарами, панками і ліваками.

В 1984 з’являється перша аргентинська банда — «Comando Suicida». Наприкінець 80-х кількість бразильських скінів сягає позначки 1000 рил. В той час як їхніх аргентинських колег — близько 150-ти. За великим рахунком скін-рух бразілійців можна розділити на два напрямки: так звані скіни-інтеграціоністи, котрі терпиміше ставляться властиво до «кольорових» і White Power скіни. За статистикою, першою НС-Бандою в Бразилії була GSB (Grupo Separatista Branco). Власне, слід зауважити той немаловажливий факт, що WP-скіни одночасно виступають в якості білих сепаратистів, ратуючи за відділення штату Сан-Пауло, котрому загрожує, насамперед, «кольорова» еміграція з півночі і північного сходу, зі всіма відповідними реквізитами (злочинність і так далі).

Значна частина аргентинських скінів є членами MSN (Movimiento Social Nacionalista), котре очолює Федеріко Ріванера Карлес. Проте починаючи десь із 90-х масові атаки ЗОГ спричинили практичну демонтацію основних складових руху. В Аргентині це призводить до різкого скорочення поголів’я місцевих скінхедів і до наступного формування MNO (Movimiento Nuevo Orden).

Приблизно в цих роках з’являються перші скіни і на території Чилі з іхньої першою РАС-бандою RockanOi!, вони сповідують ідеали НС і філософію Мігеля Серрано.

Колумбійські бриті, в свою чергу, дислокуються переважно в Калі і Боготі, видають журнал Haz Rebeldia Oi!.

В 1996 році, в Аргентині, в результаті масового зіткнення гине відомий в певних колах Марсело Скалера. Виною тому вказується місцевий анархо-більшовицький моб. Сталося це в районі парку Рівадавія, де МНО тримало книжковий стенд і котрий був улюбленим місцем скінівських збіговиськ. Саме в цей час, неподалік відбувалася демонстрація анархістуючої панкоти, здається, проти поліцейського засилля. Ніхто не знає? що стало причиною нападу на книжковий стенд, в ході котрого 20 бритоголових протистояли в п’ять разів більшій кількості супротивника. Власне, саме під час цієї сутички і загинув Марсело Скалера.

На той час в Аргентині існували наступні музбанди: «Comando Suicida», «Razon y Fuerza», « Ultrasur «, «Accion Radical», «Reaccion Violenta», «Legisn Argentina», «Producto Nacional» і «Krisis Nerviosa». Видавалися наступні журнали і бюлетні для фанатів: « Volksturm «, « Phoenix «, Odalan Skinheads», Victoria o Valhalla», «Guerrero Suburbano.»

На відміну від своїх колєг по нацистському цеху перші уругвайські скіни не з’являлися аж до кінця 90-х, на разі їхня кількість є достатньо обмеженою, разом з тим вони видають журнал «Orgullo skinhead», тримають однойменний сайт і позиціонують єдину місцеву Нс-банду — «Escuadron 88». Крім усього іншого, вищевказаний сайт містить значну кількість корисної інформації, що стосується скінхед-руху Південної Америки, музичної сцени, НС і язичницьких текстів. Підготовлено і записано демо-версію першого компакт-диску. Проте в 1999 році частину членів «Orgullo skinhead» заарештовано за звинуваченням у розпалюванні расової ненависті. Всього було заарештовано близько 5-ти чоловік, включно з лідером організації — Себастіяном.

Сучасна бразилійська скін-сцена тримається за рахунок таких WP-грандів як: «D.A», «Locomotiva88» і «Frente Nacional». Слід також згадати про існування місцевої організації — «Імперіум» . Також не можна забувати про значну кількість бюлетнів і журналів: «20/04», « Vitsria», «Verlauf», «Povo do Senhores», «The Horde of the Wolves» тощо. Сучасна Бразилія нараховує близько 200 WP-скінхедів, хоча загальна кількість, враховуючи всі напрямки руху становить близько 1500. Активну музичну діяльність провадять патріотичні гурти типу «Bandeira de Combate» і «Cruzada Patriotica». Регулярно виходить найбільший скінзін «Nagco Forte Skinheads».

Чилі налічує близько 100 лисих морд і головною організацією в ній виступає «Accion Chilena». Видається скінзін «Rayo Surdico». Що стосується музики, то найбільш популярними в минулому були «Rockanoi!» і «Divisisn Gamada». Останнім часом до них додалися «Odal Sieg», «Tropa SS» and « Sieg'88 «. Столичні скіни об’єднані в «Santiago Skins», котрі, в свою чергу видають «Batalla».

Колумбійські бриті існують в Меделліні і Боготі. Вони редагують власне журнал «Haz Rebeldia Oi!» і мають в своєму активі дві РАС-банди «Orgullo nacional» і «Huetramannaland».

«Імперіум», об’єднує в єдиний скін-інтернаціонал представників Аргентини, Вразилії, Уругвая і Мексики.

Наостанок, пропонуємо Вашій увазі повний банд-ліст латиноамериканських гуртів:

Аргентина:

Comando Suicida,

Doble Fuerssa,

Tropas de la Noche,

Batallon,

Producto Nacional,

Legion Argentina,

Real Victoria,

Reaccion Violenta,

Ultrasur,

Nuremberg,

Razon & Fuerza,

Accion Radical

Vinland

Бразилія:

GSB,

Brigada NS,

Nazi Combat,

Corrosao,

Nova Nagco,

Defesa Armada,

D.A.,

Frente Nacional,

Resistencia 88,

Locomotiva 88,

Evil,

Resistencia 1945

Pit-Bull

Колумбія:

Sociedad Violenta,

Destacamento de Asalto,

Orgullo Nacional Huetrammanal

Legado Hispanico

Чилі:

RockanOi!,

Division Gamada,

Tropa SS,

Sieg'88

Odal Sieg.

Уругвай:

Escuadron 88.

Переклад М. "Мазепи", МЛ "Бриколаж, Київська область

Догори

Перейти до статей теми: