Автор   Стаття 
Статті Бриколаж  —  Голос нації  —  «Тигри звільнення Таміл Ілама»
Wikipedia.org
Дата публікації 1 серпня 2005 р.
«Тигри звільнення Таміл Ілама»

«Тигри звільнення Таміл-Ілама» (LTEE) також відомі як «тамільські Тигри» — головна антиурядова організація на Шрі-Ланці. Заснована в 1976 році це одна із багатьох організацій, котрі прагнуть незалежної держави для цейлонських тамілів, котрих ще називають «тамілами Ілама», і які замешкують південний схід Шрі-Ланки.

Лідер організації тамілів — Велаппілай Прабахаран. LTEE проковтнула більшість членів інших тамільських організацій під час війни довжиною у двадцять років. Цього вимагала їхня боротьба за незалежність, в котрій вони, слід відмітити, керувалися досить виснажливою тактикою, включно із насильницькими акціями, з самопідривами камікадзе, поряд із узвичаєними успішними формами опору. В якості терористичної організації LTEE заборонена в низці країн, серед котрих США, Великобританія, Індія, Австралія і Малайзія. З іншого боку, «Тигри» мають юридичний статус, завдяки котрому представляють північних і східних тамілів у мирних перемовинах з урядом Шрі-Ланки і, відповідно, там вони не заборонені. Зараз — це партія, котра провадить діалог з урядом, з метою віднайти рішення задавненої кризи. На парламентських виборах підтриманий «Тиграми» Тхамізарасук Катчі отримав 90% голосів у районі Яфна, що на півночі острова.

На своїй ранній стадії «Тигри звільнення Таміл-Ілама» користувалися значними симпатіями з боку індійського уряду, особливо в Таміл Наду, в умовах котрого тамільська меншість дискримінувалася сенегальцями. Загальновідома думка, згідно з якою Індія забезпечувала LTTE та інші тамільські партизанські групи грошовою та навчальною підтримкою.

Після підписання мирної угоди між Індією та Шрі-Ланкою в особах тодішніх прем’єр-міністра Індії Раджива Ганді і цейлонського президента Джеєвардіна 29 липня 1987 року, шрі-ланкійський уряд пішов на ряд поступок в районах компактного проживання тамілів, серед котрих були: передача влади на місцях тамілам, кампанія і пізніший референдум за об’єднання західних і північних областей і надання офіційного статуса тамільській мові. Індія погодилася навести порядок на півночі острова, використовуючи власні Індійські Сили Мирного Врегулювання і перестати допомагати тамільським повстанцям. Войовничі групи, на кшталт LTTE, з огляду на попередні погодження і без великого задоволення погодилися здати зброю.

Час йшов і індійські сили почали наштовхуватися на жорстку опозицію з обох сторін. Жодна із індо-шрі-ланкійських домовленостей не була втіленою у життя місцевим урядом. Останній побоюється присутності індійських військовиків, а відтак і вступає до таємних зносин із тамільськими «Тиграми», більше того — заключає з ними тимчасовий мир. Проіндійські Сили і таміли продовжують вступати у часті сутички і, згідно деяких повідомлень, вже місцевий уряд починає озброювати волівших побачити індійські спини повстанців. Кількість жертв зростає і у підсумку Індія виводить свої загони. Підтримка Індією помітно спадає після вбивства у 1991 році ще донедавна прем’єра, а зараз екс-міністра Раджива Ганді. Вбивство здійснила жінка-самогубець, котра, згідно з розповсюдженою думкою, належала до LTTE. Індія залишається зовнішнім спостерігачем в тривалому процесі мирного врегулювання, при тому частенько вимагаючи видачі Прабханарана, навіть у випадку зриву мирного процесу у майбутньому.

В травні 2004 з’являються «Морські Тигри Муллієтіву». Укоплектовані жінками екіпажі швидкісних човнів виявились напрочуд ефективними у боротьбі із шрі-ланкійським флотом.

Ще у 2000 році LTTE заявляло про односторонній тимчасовий мир і вступило у перемовини зі шрі-ланкійським урядом, при посередництві Норвегії. Фінансується LTTE, головним чином за допомогою зібраних на підконтрольних територіях «податків». В їхніх рядах є жінки і діти. Також є військове морське крило, котре називають «Морськими Тиграми».

Поточний статус

На разі LTTE керує секціями на півночі і сході острова, і особливо тими, котрі лежать поза головними містами.

Починаючи з кінця 2001 року (мова про тимчасовий мир), LTTE вказує на свою готовність відмовитися від ідеї незалежної держави і задовільнитися політичною та економічною автономією для тамілів в межах спільного із урядом рішення. Цей компроміс приписують Норвегії, відомій симпатіями з боку і уряду, і повстанців. Разом з іншими скандинавськими країнами Норвегія тримає руку на пульсі мирних перемовин через Шрі-Ланкійську Моніторингову Місію.

Перемовини з тимчасового врегулювання були зупинені через звинувачення у провадженні занадто м’якої політики, котрі надійшли з боку Президента Чандрика Каматаранги на адресу прем’єр-міністра Раніла Вікремезінга, котрий представляв опозицію і відповідав за перемовини. Таким чином узгодження спірних питань відклалося, оскільки не зовсім зрозуміло, з ким саме LTTE повинні їх вести.

Шрі-Ланкійський уряд займається мастштабною військовою програмою, при цьому не забуваючи звинувачувати LTTE у використанні перемир’я, з метою наростити аналогічні мілітарні потуги. Крім того уряд і міжнародні організації, що опікуються правами людини, звинувачують «Тигрів» у викраденнях школярів, вбивствах політичних конкурентів і використанні терористів-смертників.

З іншого боку барикад звучать обвинувачення у вбивствах штатських, політичних активістів і журналістів, використанні озброєних на урядових воєнних базах воєнізованих формувань, а також поліції на підконтрольних урядові тамільських територіях.

Дехто хвилюється на рахунок того, що LTTE, уряд і ще хтось зацікавлені лише у грошах північних країн, включаючи США, Великобританію, Індію, Австралію і Малайзію.

Землетрус у 2004 на Індоокеанському шельфі збільшив напругу між LTTE і національним урядом. Кожна група звинувачує іншу у неадекватних діях по знешкодженню наслідків руйнівного впливу стихії. Шрі-Ланкійський уряд підозрюється у блокуванні гуманітарної допомоги для жертв цунамі і доступа міжнародних гуманітарних агенств до тамільських областей, на котрі припало близько двох третин всіх нещасть та руйнувань.

Це включило відмову Генеральному Секретареві ООН Кофі Аннану відвідати найбільш постраждалі і за сумісництвом повстанчі області східного узбережжя. Врешті-решт Голова Продовольчої програми Миру ООН Джим Морріс сподобився відвідати захоплену повстанцями територію, не дивлячись на заперечення Шрі-Ланкійського уряду. Він додав, що допомога «досягла майже кожного, із тих, хто її потребував».

Зараз LTTE звинувачується у рекрутизації до солдатстських рядів дітей, включно із таборів постраждавших від цунамі. Генсек ООН закликав до заборони подорожей на підконтрольні LTTE території, як у випадку із 40 іншими, підпавшими під аналогічні звинувачення групами.

переклад: тов. Мазепа (red and brown), спец. для «Бриколяж web-log»

джерело: www.wikipedia.org

Догори

Перейти до статей теми: