Bricolage NL  
 

Надія Банчик (акція «Свободу Стомахіну!»). Бліц: «Кожен по нитці – сплетемо мотузку, по якій Борис вибереться з тюряги»

МЛ «Бриколаж»

Ми включилися до інформ-підтримки московського дисидента і, за аналогією з першими (і водночас останніми) американськими піонерами-демократами: «друга всіх українців», тов. Стомахіна.
Ставте лінки, пишіть, коментуйте, розповсюджуйте запити – розкручуючи маховик громадянського обурення. Для нас Стомахін зробив більше, про це відає кожен, знайомий з ним або його творчістю. Тепер він потребує, як мінімум - підтримки, на котру заслужив.
Не залишайся байдужим, яку б ідеологічну позицію ти не займав. Бо завтра вони прийдуть за тобою.

МАЗЕПА: Доброго дня, пані Надіє. Висвітліть перебіг подій, до, під час і після арешту Бориса Стомахіна?
НАДІЯ БАНЧИК: До арешту Стомахін видавав листок «Радикальная политика» та часто публікував статті на «Кавказ-центрі» на захист чеченського опору. У статтях він гостро картав російський імперіалізм та деспотизм путінського режиму, РПЦ як утворену й керовану КГБ, та ФСБ як наступницю КГБ, каральну структуру. Також картав російський народ за рабську покірність деспотизмові. Виправдовував Басаєва…
Під час арешту, 23 березня, коли вдерлися до квартири, де він жив разом зі старенькою мамою, єдиною близькою людиною, - він випав з вікна 4-го поверху. Два переломи хребта та перелом ноги. «Швидка» забрала його до лікарні. Проте, через приблизно тиждень його на каталці перевезли до «Матросской тишины». Так, умістили до в’язничної лікарні, але… заборонили пити воду понад їхню «норму», не приймали від мами передачі, навіть ліки. Двічі вивозили на каталці ніби-то на «психологічну експертизу»до сумнозвісного Інституту Сербського (у радянські роки давав «діагнози» дисидентам), але… «щось зривалося», і його не оглядали. Нарешті, зробили «експертизу» у камері. Діагнозу досі нікому не видають, ні мамі, ні адвокатові. Крім того, він встиг ще зробити психоекспертизу в незалежній Ассоціації психіатрів. На другий же день після експертизи у приміщення Ассоціації вдерлися з «обшуком», під час якого всі документи експертизи Стомахіна було знищено.
12 червня мама, Регіна Леонідівна, подзвонила до мене у крайньому відчаї: Бориса перевели з «Матроської тишини» до СІЗО 77/5 (м. «Водний стадіон»). Там немає лікарні. Замінили слідчого (Колобову) на ще більш хамоватого (Гайдука). Заявив змученій мамі: «Я вирішую, чи дати побачення. І – не дам». На її прохання я намагалася туди дзвонити – як член «Міжнародної Амністії» США. Звісно, й говорити не став, кинув трубку. Я написала заяву до Міжнародного Секретаріату МА у Лондоні, що наша група візьме Стомахіна як в’язня сумління. Залишається тільки, щоб Секретаріат його визнав.

Борис Стомахін

МАЗЕПА: Яким чином йому можна допомогти?
НАДІЯ БАНЧИК: Організувати якнайширше інформування всіх про його долю. Можна б організувати бодай моральну підтримку Регіни Леонідівни. Щоправда, до неї дуже важко додзвонитися, бо телефон часто автоматично відключається. Однак, «кто хочет, тот добьется». І, нарешті, треба було б організувати збір грошей, бо мама – інвалід 2-ї групи, пенсіонерка і заробляє приватними уроками російської мови. А адвокат бере 100 дол. на тиждень. Зорганізувати прес-конференцію щодо його становища.

МАЗЕПА: Наскільки безнадійне становище?
НАДІЯ БАНЧИК: Настільки, наскільки безнадійне становище найбільш безкомпромісних борців з путінським режимом в умовах «війни з міжнародним тероризмом».

МАЗЕПА: Кілька слів про самого Стомахіна.
НАДІЯ БАНЧИК: Судячи зі всього, це вельми загартований у дисидентських боях московський рафінований інтелігент, бездоганно чесний і порядний лицар.

МАЗЕПА: І ще кілька про команду, котра бореться за його звільнення.
НАДІЯ БАНЧИК: Вузьке коло цих революціонерів, страшенно далекі вони від народу… Навіть більша частина російських і міжнародних правозахисників відсахнулися від нього через його радикалізм і підтримку Басаєва. (Соромно для правозахисників!).

Борис Стомахін

МАЗЕПА: Серед тих, хто поставив лінки типу «Свободу Стомахіну!», присутня низка різновекторних груп за інтересами, від білоруських націоналістів до російських маоїстів, від представників чеченського опору до українських націонал-анархістів, прикладово. З чим це пов’язано і в якому напрямку розвивається суспільний резонанс?
НАДІЯ БАНЧИК: На мій погляд, це віддзеркалює строкатість опонентів путінському режимові.

МАЗЕПА: Складається враження, що Стомахін зробив для чеченців більше, ніж вони зараз роблять для нього, можливо я помиляюся?
НАДІЯ БАНЧИК: Чеченці зараз можуть зробити для будь-кого стільки ж, скільки, приміром, могли б для будь-кого зробити євреї у Варшавському гетто. І те, що вони все ж ЩОСЬ для нього роблять, говорить про їх крайню шляхетність.

МАЗЕПА: Трохи теорії. «Діти Арбата», в сенсі залишки старої ліберальної інтелігенції, Сахаров, ранній Солженіцин, гельсінські правозахисні групи, «шестидесятники», Новодворська, Стомахін… Все правильно? Наскільки гомогенний цей російський ряд і чому, перепрошую за брутальність, серед сучасних властиво правозахисників майже не чути голосів етнічних росіян?
НАДІЯ БАНЧИК: Щодо цього можу висловити лише свою власну думку. Мені так здається, що і тоді, й зараз відсотково неетнічних росіян трохи більше (тоді їх було ще більше). Думаю, тому, що неетнічні росіяни гостріше відчувають на собі гніт імперії. Однак, етнічні росіяни були і є серед цих голосів.

МАЗЕПА: Як бути в ситуації тотальної безвиході, мешкаючи у шовінізуючій на всіх рівнях помираючій імперії – міграція, політичний притулок, громадянство і по тому стріляти словами з-за рогу?
НАДІЯ БАНЧИК: Це було б чудовим виходом. Однак, за радянських часів це було набагато легше, ніж зараз, коли «чудова сімка» майже повністю заклала свої принципи «восьмому членові».

МАЗЕПА: Розумію, що паштакалякаючи всує я рухаюсь на межі морального фолу, тим більше з огляду на ситуацію, до котрої потрапив Борис, все-таки, ЩО ВСІ МИ МАЄМО РОБИТИ?
НАДІЯ БАНЧИК: Допомагати як і чим можемо. Кожен по нитці – сплетемо мотузку, по якій Борис вибереться з тюряги.

МАЗЕПА: Дякуємо Вам. Інформуйте нас надалі. По можливості, звичайно. Ми цілком на Вашому, точніше, Борисовому боці. Все буде гаразд.
НАДІЯ БАНЧИК: Дякую Вам!

СВОБОДУ СТОМАХІНУ!

див. також www.zaborisa.marsho.net , www.vichenews.com

Коментарі (2) для “Надія Банчик (акція «Свободу Стомахіну!»). Бліц: «Кожен по нитці – сплетемо мотузку, по якій Борис вибереться з тюряги»”

  1. дмитро

    Якби ж він не підтримував Басаєва так тєжко, було би легше тягти хлопа на волю…

Залишити коментар