Bricolage NL  
 

Жертви споживання

Карівець Ігор, МЛ “Бриколаж”, Львів

Людина знаходиться в тенетах споживання. Скільки виробляється непотрібних продуктів для життя людини! Продукти алкогольної, тютюнової, м’ясної, „солодкої”, кавової промисловості нищать здоров’я мільйонів і мільйонів людей. Хвороби цих людей пов’язані з неправильним харчуванням. Вони йдуть до лікарів, а лікарі працюють на фармацефтичну промисловість, яка, нібито, допомагає „відновити” здоров’я жертв споживання. Таким чином, мільйони людей працюють не на себе, а на ці компанії та фірми, котрі рекламують свої непотрібні продукти. Мільйони людей витрачають гроші не на саморозвиток, а йдуть за своїми звичками, які сформувалися під впливом реклами тих чи інших непотрібних продуктів.

Є два види навчання, а саме: навчання, котре вчить як заробити гроші, а друге вчить жити. Компанії та фірми харчової та фармацевтичної галузей промисловості вміють заробляти гроші на нищенні здоров’я мільйонів і мільйонів людей по всьому світу. В Україні смертність перевищує народжувальність. Люди неправильно харчуються, люди не дбають за своє здоров’я, тому з кожним роком все більше і більше відкривається аптек, іноді до трьох, а то й більше, на одній вулиці! Також, як гриби після дощу, відкриваються бари та кафе, в яких не забороняють курити, а спиртне ллється ріками. Це так звані „гадючники”, в які порядна людина ніколи не ходить.

Людина вживає непотрібні продукти з метою вирішити життєві проблеми. Наприклад, алкоголь робить людину сміливою, шоколад підіймає настрій, кава підіймає тонус та зменшує сонливість. Вона вірить, що ці продукти покращать її життя. Але це ілюзія, ілюзія створена рекламою. Зовнішні речі не можуть вирішити внутрішніх проблем людини. Людина повинна пізнати саму себе для того, щоб стати сміливішою, щоб її настрій покращився, щоб її життєвий тонус завжди був високим, щоб її не мучило безсоння. Жодні фармакологічні засоби цьому не сприятимуть. Навпаки, вони забиратимуть в людини життєву силу, руйнуватимуть її психіку, організм; вона узалежниться від них.

Потрібно бачити причину цих нещасть, а не наслідки. Треба зцілювати душу духовними практиками, а не звертатися до всіляких шарлатів, які „викачують яйця”, „виливають віск” тощо. Все зовнішнє — шкідливе, бо воно приймається механічно, а це означає несвідомо. Люди думають, що їм допоможуть алкоголь, кава, шоколад, секс, або шарлатани, вирішити проблеми. Але всі ці речі не вчать одному, а саме: мистецтву життя. Як жити в радості, не знати хвороб, не нудьгувати, а творити, не закостенівати розумово та емоційно, не втрачати почуття любові, бути сміливим? Для цього треба самовдосконалюватися, черпаючи енергію з внутрішньої трансцендентності. Людина — це джерело творчої енергії, яке може залишитися і не використаним. Коли людина не знайшла доступу до власної внутрішньої трансцендентності, тоді вона звертається до всіляких зовнішніх чинників і стає їхнім заручником.

Отже, назад до самих себе! І будемо здоровими та щасливими, бо „як істинно те, що Бог-Отець в Своїй простій божественній природі народжує Сина, так істинно і те, що Він народжує Його в глибині душі. І це — внутрішній світ. Тут Божа глибина — моя глибина. Тут я перебуваю поза моїм, як Бог перебуває поза своїм. Для того, хто заглянув хоча б на мить в цю глибину, тисяча кілограмів золота — не більше підробленого гроша. Із цієї сокровенної глибини ти повинен творити, що твориш без жодного „навіщо” ( Проповіді та висловлювання. Майстер Екгарт).

Залишити коментар